**Met een IJ-Tour kun je coronaproof, in kleine groepen, voor het eerst sinds lange tijd, de nieuwe verhalen van nieuw talent weer ervaren. Je verzamelt je, met je tourgroep, in het festivalhart van Over het IJ Festival. Onder begeleiding van een gids loop je langs twee of drie Zeecontainerprogramma’s en naar de locaties waar één of twee nieuwe makers hun laatste werk tonen. Hoeveel dit er zijn, is afhankelijk van de lengte van je route. **

In deze tour zie je BetweenTwoHands + Anna Verkouteren Jansen + Zeecontainerprogramma. Lees hier meer over dit programma!

Oceanus - A New Ritual - BetweenTwoHands

Het publiek wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een hedendaags ritueel rondom water met handgemaakte porseleinen voorwerpen.

Het kunstenaarsduo BetweenTwoHands, bestaande uit Erin Tjin A Ton en Gosia Kaczmarek, is gespecialiseerd in beeldend objecttheater. In 2017 wonnen ze de Ruth van der Steenhovenprijs en in 2018 de Canadese Arlyn Award. Oceanus is een hedendaags vormgegeven ritueel om aandacht te vragen voor water. Het gedrag van water op aarde toont ons hoe het gaat met het klimaat. BetweenTwoHands heeft in het Europees Keramisch Werkcentrum allerlei bekers en kuipen van keramiek gevormd waarin water kan worden gedragen. De toeschouwer wordt middels dit ritueel uitgenodigd om even stil te staan bij het belang van water voor het leven op aarde.

RUSTY BROWN - Anna Verkouteren Jansen

De superkracht van de mens is de verbeelding in Trippy Sci-Fi hoorspel

Theater- en filmmaker Anna Verkouteren Jansen houdt van kleine mensen met grote dromen. Ze verpakt dit in een audiovisueel samenspel van genres, muziek en trippy sferen. RUSTY BROWN is een XXL-Sci-Fi-Space-Epos waarin we met een klein jongetje op zoek gaan naar een beetje troost. Via een psychedelisch hoorspel reis je door een inner universe waar kosmische eenzaamheid, oerchaos en angstzweet welig tieren. RUSTY BROWN is een ode aan de gelijknamige graphic novel van Chris Ware, de korte verhalen van Ursula K. Le Guin en de muziek van Alice Coltrane.

"There must be darkness to see the stars, Rusty Brown"

Credits Oceanus - A New Ritual
Concept, performance, vormgeving: Erin Tjin A Ton, Gosia Kaczmarek, choreografie en performance: Magda Ptasznik, Anastasia Kostner, geluidsontwerp: Marcel de Rooij, kostuumontwerp: Kyu Hisashi Shibata, coupeuse: Daisy Lee, grafische vormgeving: Mainly Afternoon, adviseur: Benjamin Verdonck, vertaling: Alphabet Town, fotograaf: Niels van Veen, fotograaf Over het IJ: Moon Saris

Mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunsten, NORMA fonds, Sundaymorning@ekwc, Tijl Fonds – Prins Bernhard Cultuurfonds en Feikes Huis

Zeecontainerprogramma
Het iconische Zeecontainerprogramma is de uitvalsbasis voor veel jong talent. Beginnende makers stromen al jarenlang door van de Zeecontainers naar andere onderdelen van het festivalprogramma en naar het theaterveld. Twaalf bijna of net afgestudeerde makers maken in een korte tijd met begeleiding een mini-locatievoorstelling of -installatie. Ze laten zich inspireren door nieuwe stedelijkheid, gebruiken de NDSM-werf als context én laboratorium voor stadsverandering.

Het Zeecontainerprogramma bestaat uit 12 verschillende zeecontainers. De makers zijn geselecteerd in samenwerking met Via Berlin, Stichting Likeminds, ICK-Artist Space, Golden Palace, Afslag Eindhoven en YoungGangsters. Welke containerperformances jij in deze route mag ervaren, wordt later bekend gemaakt!