Met een IJ-Tour kun je coronaproof, in kleine groepen, voor het eerst sinds lange tijd, de nieuwe verhalen van nieuw talent weer ervaren. Je verzamelt je, met je tourgroep, in het festivalhart van Over het IJ Festival. Onder begeleiding van een gids loop je naar de locaties waar de makers hun laatste werk tonen.

In deze tour zie je Het Atelier / Oerol & Over het IJ: Lunatics and Poets, Diederik Kreike, Nora Ramakers. Lees hier meer over dit programma!

Hurry Slowly Hurry - Lunatics and Poets

‘Hurry Slowly Hurry’; de bitterzoete dans-episode van Lunatics and Poets over de wachtruimte aan het einde van het bestaan.

Lunatics and Poets, opgericht door Hanna van der Meer en Anna Jacobs, maakt werk voor theater, film en installatie. Hurry Slowly Hurry is een locatievoorstelling in dans en beeld over het bitterzoete aan de eindigheid van ons leven, het niet vergeten willen worden en de onstoffelijke ‘ik’. Een vrouw wacht na haar dood op iemand uit haar voorbije leven. Wij zien haar in de wachtruimte, waarin ze herinneringen herleeft. In deze alternatieve realiteit wordt zij voor een keuze gesteld. Kunnen we wachten als we niet weten wat het einde van de wachttijd is?

a queer.obj - Diederik Kreike

Diederik Kreike neemt je met a queer.obj mee in een digitale zoektocht naar nieuwe tools tot zelfreflectie en het opnieuw uitrenderen van diens fluïde identiteit. Een driedimensionale webcam sessie met een self-generated, digitaal lichaam.

Hoe zat het ook alweer met 'de digitale wereld'? We deep-faken de waarheid, stappen in ons algoritme als een warm bad of proberen tevergeefs onder de radar te blijven. Voor de één is het een wereld vol gevaren, maar voor sommigen is het een bevrijdende, fluïde tussen-realiteit vol mogelijkheden. Die nieuwe mogelijkheden leiden tot nieuwe verhalen over onszelf. Performer en theatermaker Diederik Kreike onderzoekt onze menselijke driften en verlangens, bewegend rond de thema's identiteit, queer culture en de nacht. Met a queer.obj leidt die je in een digitale zoektocht naar nieuwe tools tot zelfreflectie: een driedimensionale webcam sessie met diens self-generated, digitale lichaam.

.obj is een bestandsformaat om 3D-modellen mee aan te duiden.

I LOVE NATURE - Nora Ramakers

Laat je meevoeren door Nora Ramakers’ lyrisch verzet in haar poging de erotische essentie van de natuur te ont(k)leden.

In I LOVE NATURE knalt performer Luca Bryssinck head first en met dwarsfluit in de mond door conventionele muren heen om zo haar fysieke verbinding met de natuur te herstellen. Ze kan haar romantische en erotische aantrekkingskracht tot de natuur niet langer ontkennen. Geïnspireerd op de visioenen van de 13e-eeuwse Brabantse dichteres en mystica Hadewijch en het radicale klimaatactivisme van Annie Sprinkle en Beth Stephens (de founding mothers van de ecoseksuele beweging) waagt ze zich aan een uitdagend schouwspel. Interdisciplinair maker Nora Ramakers onderzoekt samen met Luca Bryssinck hoe ze hun ecoseksuele verlangens om kunnen zetten in een lyrisch verzet. Are you ready to find your E-spot?!


Credits Lunatics and Poets
Concept en choreografie: Lunatics and Poets, performance: Ada Daniele, Terencio Douw, geluidsontwerp: nog te bevestigen, lichtontwerp: nog te bevestigen, vormgeving: nog te bevestigen

Credits Diederik Kreike
Concept: Diederik Kreike, performance: Lodewijk van Dijk, Diederik Kreike, Anna de Maesschalck, machine Learning Expert: Casper Wortmann, muziek: Victor Metske (Metin Fennema), Anna de Maesschalck, tekst: Edna Azulay, dramaturgische begeleiding: Liet Lenshoek, fotografie: Sven Bijma, Visuals: The Lisa Cluster, met dank aan: Stichting Likeminds, Nineties Lab by Nineties Productions, Performance Technology Lab, Maurice Bogaert, Antsje van der Zee

Credits Nora Ramakers
Concept, regie, vormgeving, scenografie en kostuums: Nora Ramakers, tekst: Nora Ramakers, Luca Bryssinck, spel: Luca Bryssinck, dramaturgie: Wouter Hillaert, compositie en geluidsontwerp: Leon Rogissart, artwork: Babs Bleeker, met dank aan: Anna Luka da Silva, mede mogelijk gemaakt door: Productiehuis Theater Rotterdam, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, BUDA Kortrijk

Over Het Atelier
Het Atelier is het gezamenlijke talentontwikkelingstraject van Oerol en Over het IJ. Voor deze editie wordt samengewerkt met drie partners in talentontwikkeling die een maker of duo hebben voorgedragen: Nora Ramakers door Productiehuis Theater Rotterdam, Lunatics and Poets (Anna Jacobs en Hanna van der Meer) door Club Guy & Roni en Noord Nederlands Toneel en Diederik Kreike door Likeminds.

Concept: Hanna van der Meer en Anna Jacobs (Lunatics and Poets), Diederik Kreike, Nora Ramakers, co-productie: Oerol, Over het IJ, Club Guy & Roni en het Noord Nederlands Toneel, Likeminds, Productiehuis Theater Rotterdam, creatief producent: Antsje van der Zee, artistiek coördinator: Maurice Bogaert, mede mogelijk gemaakt door: O
erol, Over het IJ, Likeminds, Productiehuis Theater Rotterdam, Club Guy & Roni en Noord Nederlands Toneel,
met steun van: Fonds Atelier Oerol