Met een IJ-Tour kun je coronaproof, in kleine groepen, voor het eerst sinds lange tijd, de nieuwe verhalen van nieuw talent weer ervaren. Je verzamelt je, met je tourgroep, in het festivalhart van Over het IJ Festival. Onder begeleiding van een gids loop je langs twee of drie Zeecontainerprogramma’s en naar de locaties waar één of twee nieuwe makers hun laatste werk tonen. Hoeveel dit er zijn, is afhankelijk van de lengte van je route.

In deze tour zie je Sofie Doeland + Zeecontainerprogramma. Lees hier meer over dit programma!

Tussen de stad – eenzaam landschap - Sofie Doeland

Een (live) verbinding tussen twee (stads)gezichten

De zon zakt bijna achter de horizon.
Nog enkele minuten
dan verlaat het licht de dag.
Hier.
Daar.
Op die plek
ook daar verlaat het licht de dag.

Op 7 juli 2020 liep theatermaker en scenograaf Sofie Doeland een ronde zo dicht mogelijk langs de Ring A-10 van Amsterdam. Een 32 km durende wandeling dwars door berm, bos, via kleine (olifanten) paadjes vol bramenstruik en ander ongemak. Gedurende 13 uur verdween ze in een vreemdsoortig niemandsland, een haast onzichtbare strook stad tussen snelweg en bewoonde wereld.

In Tussen de stad - Eenzaam Landschap maakt ze een (live)verbinding tussen een bekend stadsgezicht, de Helling op de NDSM-werf en een onbekend stadslandschap langs de Ring.

De komende jaren ontwikkelt Sofie zich verder door als autonoom maker en bevraagt het stadslandschap van Amsterdam door de nadruk te leggen op plekken of situaties die we eigenlijk (liever) niet zien. Die niet zo zichtbaar zijn in ons dagelijks bestaan. Die geen deel uitmaken van “podium stad”. Tussen de stad – eenzaam landschap is onderdeel van dit onderzoek.

Livestream: Marco Mooren, advies techniek: Keez Duyves, begeleiding: Maurice Bogaert, assistent: Pascal Keijzer, met grote dank aan: Bart van de Woestijne, Victor Mentink en Elsbeth Bult.

Zeecontainerprogramma
Het iconische Zeecontainerprogramma is de uitvalsbasis voor veel jong talent. Beginnende makers stromen al jarenlang door van de Zeecontainers naar andere onderdelen van het festivalprogramma en naar het theaterveld. Twaalf bijna of net afgestudeerde makers maken in een korte tijd met begeleiding een mini-locatievoorstelling of -installatie. Ze laten zich inspireren door nieuwe stedelijkheid, gebruiken de NDSM-werf als context én laboratorium voor stadsverandering.

Het Zeecontainerprogramma bestaat uit 12 verschillende zeecontainers. De makers zijn geselecteerd in samenwerking met Via Berlin, Stichting Likeminds, ICK-Artist Space, Golden Palace, Afslag Eindhoven en YoungGangsters. Welke containerperformances jij in deze route mag ervaren, wordt later bekend gemaakt!