Jaarlijks in juli vindt Over het IJ Festival plaats: tien dagen lang actueel locatietheater van nieuwe en gevestigde makers op spraakmakende binnen- en buitenlocaties op de NDSM-werf, aan de oevers van het IJ en op diverse locaties dieper in Amsterdam-Noord. Overige evenementen van Over het IJ zijn het jaarlijkse Noorderparkfestival, een cultureel festival voor en door bewoners, organisaties en ondernemers uit Amsterdam-Noord en Eendrachtsparkfestival, een ode aan de schoonheid van het Eendrachtspark en de kracht van de buurt. Evenementen uit het verleden zijn onder meer In Between Time en Kafir.

Culturele verbinder
Over het IJ speelt met avontuurlijke kunstproducties in op wat speelt in de samenleving en verbindt kunstenaars, publiek en bewoners. Hierbij richt Over het IJ zich op Amsterdamse wijken in transitie, laboratoria van stadsontwikkeling: Amsterdam-Noord, maar ook een wijk als Nieuw-West. Daarnaast biedt Over het IJ nieuwe makers in verbinding met elkaar of voor de maker interessante partijen. Meer over Over het IJ op het gebied van talentontwikkeling vind je hier! 

Innovatief, kwalitatief en tegendraads
Over het IJ-producties zijn innovatief, kwalitatief, tegendraads en vaak nergens anders te zien. Over het IJ is een specialist in locatietheater en biedt veel ruimte voor jong talent. Uniek zijn de vele samenwerkingen met makers, gezelschappen, culturele en sociaal-maatschappelijke partners in de stad.

Over het IJ werkt vanuit de volgende drie pijlers:

  • Presenteren en ontwikkelen van kwalitatief hoogstaand en uniek locatietheater: Over het IJ staat voor inhoud en kwaliteit en speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het genre locatietheater.
  • Presenteren en ontwikkelen van de nieuwste generatie makers: Over het IJ ondersteunt de ontwikkeling van nieuw talent en doet dit door jaarrond nieuwe producties te ontwikkelen en te presenteren samen met jonge makers en gezelschappen.
  • Nieuwe perspectieven bieden op actuele stedelijke ontwikkelingen: Over het IJ gebruikt de stad als inspiratiebron en podium; het nodigt makers en kunstenaars uit zich te laten inspireren door recente stedelijke ontwikkelingen.

Over het IJ werkt vanuit de volgende waarden; Over het IJ is:

  • Alert: voor nieuwe ontwikkelingen in de stad, stedelijke thema's en verhalen die er te horen zijn, en voor de ontwikkeling van nieuwe makers;
  • Nieuwsgierig: Over het IJ legt graag zijn oor te luister bij nieuwe makers en wijkbewoners. Ook is Over het IJ geïnteresseerd in locatietheater; nieuwe ontwikkelingen ervan, en de diverse betekenissen die het kan hebben;
  • Verbindend: Over het IJ brengt graag makers, publiek en bewoners die anders niet met elkaar in aanraking zouden komen, met elkaar in contact.

Bekijk hier wat er allemaal op de planning staat voor aankomende tijd. Wil je weten wat Over het IJ allemaal al heeft georganiseerd? Dan kun je terecht op onze archiefpagina!