Vrijdag 17 juli: de offline dag
Vandaag is alles wat we uitlichten offline te bezichtigen. Om te beginnen zijn er de stadskunstenaars: Over het IJ nodigt hen uit om vrij onderzoek te doen naar wat in een bepaalde gemeenschap, wijk of locatie de toegevoegde waarde kan zijn van hun artistiek handelen. Beeldend kunstenaar Valerie van Leersum kijkt naar de waarde van het IJplein.

Daarnaast is om 17:00 uur het eerste concert van Playing New York. Dit is een akoestische, concertante versie van de film die later dit jaar in première zal gaan. In de Tolhuistuin komen musici, zangers, een Amsterdams koor samen om het verhaal van vier muzikanten ten gehore te brengen. Deze vier muzikanten vertrekken samen naar New York waar iets ingrijpends gebeurt… Je kunt dit verhaal ook nog op 17 juli om 20.30 uur beleven! 

Ook Memento Mori gaat vandaag in première. De voorstelling is zowel in het NDSM-theater als online te bekijken. Memento Mori betekent “gedenk te sterven”, wat passend is als je kijkt naar het jaar waarin we nu terecht zijn gekomen. Theatercollectief Nineties Productions opent daarom een online rouw resort. Hier kun je rouwen om alles wat er in deze tijd niet meer is: onverwachte ontmoetingen, vanzelfsprekende aanrakingen of een zeker inkomen.
De Volkskrant schreef al over de voorstelling. Dat lees je hier!

Zaterdag 18 juli: de dag van geluid
Op zaterdag kun je genieten van een audio-documentaire, een podcast en een soundtrack! De eerste is Geluiden uit de PIT: een audio-documentaire over de acrobatische voorstelling PIT. Deze voorstelling was een hit op festivals, waarbij de audio-documentaire een alternatieve vorm is om de voorstelling alsnog te kunnen beleven. Je hoort de overwegingen van de regisseur, de intieme gedachtes van de spelers, muziek die je bij de keel grijpt en het timbre van voetstappen op de vloer. Dezelfde ervaring, maar met andere zintuigen! 

Ook is de podcast In order of disappearance van Bart van de Woestijne te beluisteren. In deze podcast maak je een wandeling, waar je anderen en je omgeving steeds verder achter je laat. Hoe verder je loopt, hoe meer je achterlaat. In order of disappearance onderzoekt het paradoxale idee dat onze eenzaamheid ons met elkaar kan verbinden. De offlineversie van deze voorstelling is in augustus ook in Den Bosch te zien, op Afzender Boulevard.

Om 20:30 uur in de avond is het tijd voor een première! De voorstelling XX zou namelijk deze zomer te zien zijn op Oerol en op Over het IJ. Corona gooide roet in het eten, maar de makers zetten door. Nu zijn ze op de helft van hun repetities en releasen ze de soundtrack van de voorstelling, uitgevoerd door de psychedelische synthpop-band Spill Gold. Het resultaat is vanaf 20:30 uur op 18 juli te beluisteren! 

En dan nu?
Zondag zijn we weer terug met het programma van de laatste dag van deze vijfdaagse. Ook zullen we dan wat meer toelichting geven over hoe Over het IJ aankomende maanden terug zal keren. Blijf de website dus goed in de gaten houden voor de laatste updates!