Beste bezoeker, vriend, maker, partner, vrijwilliger, of andere betrokkene van Over het IJ Festival,

Helaas: de coronacrisis gaat ook niet voorbij aan Over het IJ Festival. Hoewel we afgelopen weken hoopten dat onze 27e festivaleditie van 10 t/m 19 juli misschien toch door kon gaan, bepaalde de persconferentie op 21 april anders. Alle evenementen in Nederland mogen tot 1 september niet plaatsvinden, dit maakt ook Over het IJ Festival 2020 onmogelijk.

De gezondheid van ons allemaal staat bij ons voorop. We hebben daarom begrip voor de door de overheid aangekondigde maatregelen rondom de verspreiding van het coronavirus. Tegelijkertijd doet het ontzettend veel pijn om alle werkzaamheden voor het festival, die in volle gang waren, plotseling te moeten staken. We willen iedereen die afgelopen maanden mee heeft geholpen aan de voorbereiding van Over het IJ Festival 2020 en betrokken is geweest, van harte bedanken: makers, partners, fondsen, vrijwilligers en ons trouwe publiek.

Er zijn veel makers die nieuwe (online) vormen vinden of onderzoeken, waarmee ze zich verhouden tot onze nieuwe realiteit. Dat is mooi om te zien. Het betekent veel voor zowel makers als publiek, zeker op de korte termijn. Ook op de lange termijn zullen er makers zijn die reflecteren op de nieuwe anderhalvemetersamenleving, het kunstveld, hun werk en hun relatie tot het publiek. Dit vraagt om een duurzame investering. Voor beide groepen proberen we de komende tijd een platform voor onderzoek en experiment te bieden, iets wat we als festival toch al graag doen.

Niet alleen makers, ook wij zullen onszelf de komende tijd opnieuw proberen uit te vinden. We onderzoeken of en hoe er nog dit jaar alsnog ontmoetingen tussen makers en publiek kunnen plaatsvinden, en of er binnen de huidige richtlijnen aangepaste evenementen of presentaties mogelijk zijn. Ook werken we keihard door aan een eerstvolgende volwaardige festivaleditie van 2 t/m 11 juli 2021, en daaropvolgende edities.

Ons geloof in het belang van wat we doen en de kracht van kunst wordt in deze moeilijke tijd alleen maar sterker. Meer dan ooit zien we hoe kunst verbindt, hoe het mensen troost, schoonheid en nieuwe perspectieven biedt. We hopen dan ook van harte dat dit ook voor jullie geldt.

Voor nu: blijf gezond en houd moed!

Team Over het IJ Festival

Foto: Moon Saris